BuenaVentura, λοιπόν.

Καλό κατευόδιο.
Όταν ο Θερβάντες έγραφε τον Δον Κιχώτη, περιέγραφε τη ματαιότητα του ιδεώδους του ανθρωπισμού, ένα ιδεώδες που ξεπήδησε και αναδείχθηκε στην καρδιά της Αναγέννησης και προάσπιζε τη δυνατότητα του ανθρώπου να πράξει το καλύτερο.

Όμως σύντομα το ιδεώδες άρχισε να καταρρέει και τη θέση του να καταλαμβάνουν τα συγκρουόμενα συμφέροντα. Έτσι, ο ιππότης της καλοσύνης απέκτησε στο έργο του Ισπανού έναν πραγματιστή σύντροφο και κίνησε πλέον για την Ουτοπία, βαδίζοντας σε έναν δρόμο σπαρμένο με φανταστικούς ανεμόμυλους.

Πολλά χρόνια πριν, ο Όμηρος περιγράφει στην "Οδύσσεια" έναν ήρωα με πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά. Εκεί ο Οδυσσέας συνειδητοποιεί ότι όσος κι αν είναι ο πόθος του για τον προορισμό, η ουσία κρύβεται στο ταξίδι.

Πολύ αργότερα, το αντιεξουσιαστικό κίνημα θα έρθει για να συνδέσει την ψυχή του με τον ανθρωπισμό, αλλά και να προσπαθήσει να αποδείξει ότι η διαδικασία του δεν είναι ουτοπική. Κάπως έτσι λοιπόν διαλέγουμε την ομορφιά του ταξιδιού, κι ας κυνηγάμε ανεμόμυλους κι ας ψιθυρίζουν ειρωνικά στα αυτιά μας οι κάθε λογής Σάντσοι. Άλλωστε, όπως λέει κι ο ίδιος ο ποιητής, οι Δον Κιχώτηδες παν μπροστά και οι Σάντσοι ακολουθούνε.

... "Buena Ventura"

5 σχόλια:

  1. Ο Ισπανικός εμφύλιος αποτέλεσε την γενική δοκιμή όλων των δυνάμεων για τον επικείμενο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα σε αυτήν την πρόβα του τρόμου που θα ακολουθούσε, ο Ντουρρούτι προσπάθησε να οδηγήσει τους Αναρχικούς του συντρόφους σε μιάν επανάσταση που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για χιλιάδες αγωνιστές.
    Φανατικός, ιδεολόγος, σφαγέας, ήρωας. Όλοι οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στους μεγάλους της ιστορίας ανάλογα από την πολιτική οπτική γωνία το βλέπει κανείς.
    Στην σημερινή εποχή της (κεφαλαιοκρατικής) παγκοσμιοποίησης, της ιδεολογικής ομογενοποίησης και της γενικής απάθειας που κάνουν τις λέξεις επανάσταση, ισότητα, δικαιοσύνη να φαντάζουν κάποιες φορές γελοίες, καλό είναι να ρίχνουμε και καμιά ματιά πίσω (δίχως να κολλάμε εκεί) και να θυμόμαστε ότι κάποιοι έδωσαν και την ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα από τα καθοριστικότερα βιβλία ήταν “το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας” του Χανς Μάγκνους Έντσενσμπεργκερ. Αφορά τον Ντουρρούτι και είναι μία σειρά από συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώριζαν. Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί, ανεξαρτήτου πολιτικής προτίμησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.pedrodepaz.com/index_f.htm?http://www.pedrodepaz.com/durruti_i.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η αλήθεια φίλε μου είναι ότι είχαμε στα υπ' όψιν μας όταν ονομάζαμε τον χώρο ότι το buenaVentura συμπίπτει με το όνομα του αναρχικού ηγέτη...τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μάλλον έχει διπλό νόημα το όνομα.Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΈ ΑΝΏΝΥΜΕ καθαρά ενημερωτικά ήτανε τα σχόλια καθώς δεν εμπεριέχεται κάποια αναφορά σχετικά με το χώρο που έχετε και παράλληλα αυτό που εκπροσωπείτε μέσα από αυτό που κάνετε και έχετε...Εννοείται λοιπόν πως τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή (πόσο μάλλον όταν τίθεται θέμα επιλογών)...Απλά μιά αναφορά στον "ηγέτη" Ντουρρούτι (buena ventura) με το "όνομά σας" θα ήτανε παραπάνω από καλοδεχούμενη και ενημερωτική γι΄αυτούς που μπαίνουν σε αυτό τον ιστότοπο...ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

blogger templates | Make Money Online